Bel ons: 030 - 677 21 06

Nieuws

Stijging gasprijs hoeft niet tot hogere kosten voor burgers te leiden

Van Schaik Verwarming | Stijging gasprijs hoeft niet tot hogere kosten voor burgers te leiden
06-07-2018

Burgers hoeven zich geen zorgen te maken dat hun energierekening in de komende jaren gaat stijgen door een hogere gasprijs. Door het gebruik van aardgas in de gebouwde omgeving sterk te verlagen en te vervangen door het gebruik van zonnewarmte, kan de gasrekening gelijk blijven. Dit stelt branchevereniging Holland Solar. En dat voorkomt niet alleen een hoge gasrekening: zonneboilers kennen tal van andere voordelen in de energietransitie.

In het concept Klimaatakkoord wordt vrijwel zeker een sterke verhoging van de energiebelasting op gas opgenomen. Diverse media maken op basis van uitgelekte documenten melding van een stijging van 75 procent van de energiebelasting op gas en een verlaging van de energiebelasting op elektriciteit. Voor een gemiddeld gezin zal de gasrekening de komende jaren hierdoor fors stijgen. Door het gebruik van aardgas in de gebouwde omgeving sterk te verlagen en te vervangen door duurzame opwekking van warmte middels zonneboilers, kan de gasrekening echter gelijk blijven of zelfs dalen.

35% minder gas verbruiken

Volgens branchevereniging Holland Solar zal zonne-energie een zeer belangrijke rol spelen in het verduurzamen van de elektriciteit- én warmtevoorziening. Zonnewarmte (zonnecollectoren met zonneboilers voor het opwekken van warmte uit zonlicht) is een ideale vorm van duurzame warmteopwekking voor de energietransitie. Woningeigenaren en woningcorporaties kunnen met een zonnewarmtesysteem het gasverbruik van de woning met wel 35 procent verminderen. Met zonnewarmte wordt de stijging van de gaskosten in de voorstellen van het Klimaatakkoord dus meer dan gecompenseerd.

Zonnewarmte als ‘no regret’

De komende decennia gaat Nederland over op gasloze wijken. Dit is een complexe opgave waarbij burgers wijk-voor-wijk over zullen moeten naar andere warmteopties. Zonnewarmte kan de verduurzaming versnellen als ‘no regret’-optie: met een eenvoudige maatregel haalt men meteen 35 procent duurzame warmte en tegelijkertijd blijft verdere verduurzaming in de toekomst aantrekkelijk. Stapsgewijs kan daarmee het gebruik van fossiele brandstof steeds verder worden verminderd en kunnen de investeringen over een langere periode worden gespreid. Zo kunnen ook wijken, die later van het gas af gaan, direct verduurzaamd worden. De investeringen bij de toepassing van zonnewarmte zijn beperkt, het bestaande verwarmingssystemen hoeft bijvoorbeeld niet aangepast te worden. Zonnewarmte laat zich bovendien eenvoudig combineren met bestaande warmteoplossingen zoals de CV-ketel, een warmtepomp en opslag van warmte in de bodem. Ook het ‘voeden’ van warmtenetten met zonnewarmte is mogelijk middels grootschalige zonnewarmtesystemen, zoals dat al veel wordt toegepast in Duitsland en Denemarken.

Warmtebatterij: 100% verwarming van woningen met zonnewarmte

De technische ontwikkeling staat niet stil: er wordt hard gewerkt aan de warmtebatterij. Deze batterij maakt het mogelijk om woningen volledig en het gehele jaar efficiënt met zonnewarmte te verwarmen. De opgewekte zonnewarmte in de zomer kan dankzij een warmtebatterij in de winter worden gebruikt om de woning of het gebouw te verwarmen.
In de afgelopen jaren is door onderzoeksinstituut TNO met succes zo’n warmtebatterij in een testopstelling gedemonstreerd. De opgewekte zonnewarmte kan zonder verliezen efficiënt worden opgeslagen en worden gebruikt wanneer deze nodig is. Met gerichte investeringen in de doorontwikkeling van de warmtebatterij is het mogelijk om binnen 4 tot 5 jaar een commercieel beschikbare warmtebatterij voor huishoudens te hebben. Een warmtebatterij gecombineerd met een zonnewarmtesysteem kan een woning dan volledig zelfstandig en CO2-neutraal van alle warmte voorzien.

Zonnewarmte in energie-infrastructuur van de toekomst

Voor de toekomstige warmtevoorziening van woningen wordt veelal gestuurd op een volledig elektrische energiehuishouding en het verdwijnen van een gasaansluiting. Holland Solar benadrukt het voordeel van zonnewarmte bij het ombouwen naar deze volledig elektrische (all-electric-)woningen. De inzet van zonnewarmte beperkt de groei van de elektriciteitsvraag in de gebouwde omgeving, wat de noodzaak van het openhouden van fossiele centrales vermindert. In de nabije toekomst kan bovendien door het gebruik van zonnewarmte en warmtebatterijen de piekbelasting op elektriciteitsnetten sterk verminderd worden. Dit kan dure netverzwaringen en daarmee maatschappelijke kosten voorkomen.

Bron: Holland Solar


Laatste nieuwsberichten:

Over van Schaik
Over van Schaik

Met meer dan 40 jaar ervaring is Van Schaik Verwarming uit De Meern dé specialist op het gebied van centrale verwarming, badkamers, ventilatie en duurzame oplossingen. 

CV ketel installatie
CV ketel installatie

Van Schaik uit De Meern is breed inzetbaar op het gebied van centrale verwarming. Wij zijn dé specialist in uw regio als het gaat om de installatie van uw cv...

CV ketel onderhoud
CV ketel onderhoud

Met regelmatig cv-ketel onderhoud worden veel storingen en onnodig brandstofgebruik voorkomen. Bovendien gaat de verwarmingsketel langer mee...